Thursday, August 31, 2017

CAMPO MAMULA (1959)

CAMPO MAMULA Velimira Stojanovića je čvrst i vizuelno ekspresivan film o  logoru koji je izgrađen na tvrđavi u Jadranskom moru, pri cnogorskoj obali. Ovoj moćnoj lokaciji vratiće se srpska kinematografija više od pola veka kasnije u filmu MAMULA Milana Todorovića.

Po scenariju Ratka Đurovića, Velimir Stojanović napravio je mišićav i precizan film o logorašima, njihovom profilu, dakle mahom politićkom i sukobu sa čuvarima koji rezultira sukobom i bekstvom.

Iskusni crnogorski snimatelj Aleksandar Sekulović koji će samo godinu kasnije snimiti još jedan film o logoru i to KAPO čuvenog Gilla Pontecorva koji je realizovan u jugoslovenskoj koprodukciji uspeva da izgradi vibrantnu atmosferu i što je još važnije odlično iskoristi ne samo lokaciju Mamule već i more koje je okružuje. Ovaj film donosi svakako jednu od zanimljivijih crno-belih fotografija svog vremena. 

Stojanović u glumačkoj podeli okuplja talentovane glumce, tada u velikom usponu i u tom domenu praktično nema slabog mesta.

CAMPO MAMULA je daleko od jedinog ratnog filma koji je obrađivao dejstva na primorju ali je svakako jedan od najautentičnijih.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment